НЕГОВОТО ВИСОЧЕСТВО – КОМПИРОТ НА ДЕНЕШЕН ДЕН 1586, ТОМАС ХЕРИОТ ГО ДОНЕЛ ВО ЕВРОПА, ВО ИРСКА

Во 1600 година, францускиот агроном Оливие де Сере го споредил вкусот на компирот со тартуфи. Сепак, самото потекло на зборот „компир“ потекнува од германски Тартуфил и италијански тартуфи – тартуфи.
Компирот што денес го познаваме, потекнува од јужноамериканските Анди, каде се одгледувал уште пред околу 8000 години. Во тоа време, локалните земјоделци одгледувале скоро 200 растителни сорти.

За народите во Андите, компирот, кој може да се одгледува во суровите услови на планините и да се чува долго време, бил многу важен. Не е изненадувачки што компирот исто така имал свое божество во пантеонот Инки – Аксомама, една од ќерките на божицата на земјата, Пачамама.
Најпознатите описи на растението ги направил Педро Циеза де Леон, истражувач во Јужна Америка, кој ја опишал историјата на неговото откривање. Покрај компирите, тој зборувал и за авокадо и ананас.

Појавата на компири во Англија и Ирска, во чија историја играше голема улога, се поврзува со името на британскиот математичар, астроном и преведувач Томас Хериот. Тој патувал низ Северна Америка, и го научил јазикот на едно од локалните племиња, Компирот донесен од него се вкоренил во Ирска, каде што давал добри приноси и станал поддршка за сиромашното население во земјата..
Сепак, во целина, во Европа, компирите не беа веднаш преземени, и помина многу време пред нејзините жители да ја ценат непретенциозноста и хранливите својства на растението. Недостигаа информации, компирот се сметаше за украсно растение.

Но, наскоро, земјоделците ги ценеа различните квалитети на компирот. Во 1600 година, францускиот агроном Оливие де Сере го споредил вкусот на компирот со тартуфи. Сепак, самото потекло на зборот „компир“ потекнува од германски Тартуфил и италијански тартуфи – тартуфи.
Нутриционистичките својства на компирите ги потврдија научници како Антоан Пармантиер – автор на технологијата за добивање шеќер од цвекло и организатор на кампањата за вакцинирање на сипаници. 

Денес, компирите се најпопуларните коренови култури. Кина останува лидер, по што следат Индија и Русија. Значи, растението извезено од Јужна Америка, се вкорени од другата страна на светот и редовно храни милиони луѓе.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *