ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ЗНАЕТЕ ЛИ УШТЕ КОЛКУ ВОЗИЛА „ЈУГО“ СЕ ВОЗАТ ПО АМЕРИКАНСКИТЕ ПАТИШТА?

Иако  поминаа децении од „бизнисот на векот“, многу „југовци“ од поранешната гордост на југословенската автомобилска индустрија сè уште возат по американските патишта, и тоа во значителен број.

Од речиси 750.000 произведени примероци, една третина од производството отиде за извоз, а точно 141.511 примероци завршија во САД. Увозот започна во средината на 1980-тите, а последниот примерок го премина океанот во 1992 година. Сега, благодарение на Experian, дознаваме колку се уште се регистрирани.

За почеток, да кажеме дека ги има повеќе од, на пример, Renault, од кои моментално во Америка има само 197. Ги има драстично повеќе во однос на не егзотичното, но популарното Bugatti. Ако се погледне табелата, ќе забележиме дека моментално во САД ги има 408. 

Лесно е да се заклучи дека повеќето од нив се сочувани колекционерски предмети, а најатрактивната верзија Cabrio секако има значителен удел. Во секој случај, ова е пристојна бројка на 30-годишни автомобили „Југо“,, со оглед на тоа што многумина го сметаа за „најлошиот автомобил на светот“.

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.