ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ЗА ПРАЗНИКОТ БОГОЈАВЛЕНИЕ-ВОДИЦИ, OСВЕТУВАЊЕ НА ВОДИТЕ НА РЕКАТА ВАРДАР И ПОТОПУВАЊЕ НА ЧЕСНИОТ КРСТ

           Христијанскиот празник Богојавление – Водици и годинава ќе биде одбележан во Гевгелија со осветување на водата во реката Вардар. Во организација на Гевгелиското архиерејско намесништво кај Mостот на Вардар, ќе се одржи традиционалното фрлање на Светиот крст.

           Од Гевгелиското архиерејско намесништво велат дека за сите пријавени кандидати кои ќе учествуваат во Богојавленското пливање, ќе биде организиран бесплатен лекарски преглед од страна на екипи од Општата болница во Гевгелија. Покрај ова, ќе има обезбедено и дежурни екипи за спасување и противпожарна заштита, а за време на настанот ќе се почитуваат протоколите за заштита од КОВИД-19.


            Чинот на фрлањето на Светиот крст во водите на македонскиот Јордан, реката Вардар, ќе се одржи во среда, на 19 јануари, со почеток во 12 часот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

error: Content is protected !!