ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ВО ГЕВГЕЛИЈА, ВО НОЕМВРИ, 26 ДЕНА КОНЦЕНТРАЦИЈАТА НА PM 2,5 ЧЕСТИЧКИ ВО ВОЗДУХОТ ЈА НАДМИНАЛА ДОЗВОЛЕНАТА ВРЕДНОСТ ОД 25 МГ/М3.

Според  страницата за мерење на квалитетот на воздухот на Министерството за животна средина,  26 дена во месец ноември 2021 година,  концентрацијата на ПМ 2,5 во Гевгелија ја надминувала дозволената вредност од 25 мг/м3. Најмногу, 57 мг/м3 се забележани на 22 ноември 2021 година.

Концентрацијата на ПМ 10 честички била над дозволената од 50 мг/м3  7 дена во текот на месец ноември, додека концент рацијат а на јаглерод моноксид (CO) од Гевгелија, за месец ноември 2021 година, не ја надминувала дозволената концентрација од 10 мг/м3

Мерната станица во Гевгелија   е поставена непосредна близина на детската градинка “Детска Радост” – клон “сончогледи” на улицата Ристо Јанев. Оваа станица  го регистрира загадувањето кое доаѓа претежно од согорувањето на горивата за затоплување на домовите како и загадувањето од сообраќајот.

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.