ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ЛИЛЈАНА ТАНЧЕВА, ЗАЕДНО СО МИЛА МЛАДЕНОВА ОД СТРУМИЦА И ТЕОДОРА ПЕТРОВСКА ОД ТЕТОВО БЕА НА ТРЕНИНГ КУРС ЗА СОЦИЈАЛНО ПРЕТПРИЕМНИШТВО ВО ПОЛСКА

Програмскиот директор во Multus / Мултус – Центар за едукација, култура и активизам од Гевгелија, Лилјана Танчева, заедно со Мила Младенова од Струмица и Теодора Петровска од Тетово, беа претставници од Македонија, кои го посетуваа курсот за социјално претприемништво „More than money“ (Повеќе од пари) кој се одржа од 7 до 15 август 2021 година во Гора Калварија во Полска
Курсот беше организиран од @YoWoPoland, во соработка со програмата Еразмус+ со цел да овозможи на младите од 8 европски земји да се запознаат со бизнис моделите на социјалното претприемништво. Младите преку различни работилници и симулации, имаа можност да креираат бизнис модел за социјално претпријатие и истото да го презентираат пред потенцијални инвеститори а искуствата да ги споделат и во матичните земји
Целта на ЈЕА е да го промовира учеството на младите и активното граѓанство преку методите на неформално образование за да постигне подобри младински политики, поголема вклученост на младата популација во процесот на донесување одлуки и да го прошири нивното влијание врз позитивниот развој на заедницата. Понатаму, нашите активности се состојат од развој на претприемачки и иновативен начин на размислување на младите луѓе, промоција на активно учество како алатка за постигнување активно граѓанство, како и зачувување и заштита на културното наследство.
Наредниот собир на младите „Обединети во танцот“ ќе се одржи од 15-24/09/2021 година во Германија.

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.