ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ДРЖАВАТА МИЧИГЕН ГО ПРОГЛАСИ СЕПТЕМВРИ ЗА МЕСЕЦ НА МАКЕДОНСКОТО НАСЛЕДСТВО ВО САД.

Ова е првпат во историјата на САД државен законодавен дом да донесе резолуција со која се прогласува месец на македонско-американското наследство.
Обединетата македонска дијаспора (ОМД) е благодарна и горда за усвојувањето на резолуцијата бр.149 од страна на Претставничкиот дом на Мичиген, со која септември годинава се прогласи за месец на македонско-американско наследство во сојузната држава Мичиген, каде живеат околу 125.000 Американци со македонско потекло.
Минатата година, гувернерката на Мичиген Гречен Витмер, го прогласи 8-ми септември за Ден на Македонците во Америка во сојузната држава Мичиген. Ова е првпат во историјата на САД државен законодавен дом да донесе резолуција со која се прогласува месец на македонско-американското наследство. ОМД се надева дека ова ќе инспирира идни напори во други држави, како и дека септември ќе биде прогласен и на национално ниво за месец на македонско-американско наследство.
ОМД му е благодарна и на државниот претставник Ричард Стинленд, демократ, кој го отслужува својот прв мандат како претставник на 22. округ, кој го опфаќа градот Розевил и дел од градот Ворен, за поднесување на резолуцијата 149 на Претставничкиот дом.
“Македонците емигрираа во сојузната држава на Големите Езера од 1880-тите, и денес сочинуваат енергична заедница во Метро Детроит и низ Мичиген, учествувајќи во сите сфери на животот. Тие се пример за сите жители на Мичиген, и како пријател на заедницата, ми беше задоволство да ги водам напорите за прогласување на септември за месец на македонско-американско наследство,” рече Стинленд.
Резолуцијата 149 на Претставничкиот дом признава дека “неверојатниот придонес и наследството на македонските Американци ни помогнаа да изградиме подобар Мичиген,” и изрази “топли честитки и најдобри желби од Претставничкиот дом на Мичиген до сите македонски граѓани ширум светот кои одбележуваат 30 години независност на Македонија, и ја призна интегралната улога на македонските Американци во економијата, културата и идентитетот на Мичиген.”
Резолуцијата 149 на Претставничкиот дом ги повикува “жителите на Мичиген да го прослават месецот на македонско-американското наследство со соодветни програми и активности кои го слават придонесот на Македонците од Америка во Мичиген.”
“Македонците оставија посебен печат во историјата на Мичиген. Резолуцијата 149 ја препознава и цени нашата македонска работна етика, традиции и богато наследство, како и влијанието што го направивме во Мичиген,” рече членот на Управниот одбор на ОМД и претставник за Мичиген Деана Јанчески

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.