ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ ДАДЕ НАСОКИ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА ИНФЕКЦИИ ВО БОЛНИЧКИТЕ УСТАНОВИ

Инфекциите стекнати во болница, кај пациенти примени на лечење, кај пациенти испуштени од лечење, како и инфекциите кај здравствениот персонал, претставуваат медицински, етички и економски проблем.
Тие се предизвикани од бактерии, вируси и габи и најчесто причинуваат воспаление на белите дробови и дишните патишта, уринарни инфекции, инфекции на рани и др. Интрахоспиталните инфекции се јавуваат кај 1 од 10 пациенти.
За да се успее да се намали овој проблем, по препорака на СЗО,Институтот за јавно здравје на Македонија даде препораки како за болничките установа, така и за здравствените работници
За болничката установа:
Достапност на средства за дезинфекција.
Редовна дезинфекција на болничките простории, медицинскиот прибор и апарати.
Почитување на протоколот за хоспитална култура на Министерството за здравство.
Почитување на термините за посета на пациенти.
Правилна селекција и диспозиција на отпад.
За здравствените работници:
Правилно и редовно миење, како и дезинфекција на рацете.
Правилно носење и менување на заштитните средства – маски, ракавици, униформи, каљачи, капи, наочари и др.
Да не се користат истите заштитни средства, во и надвор од болничката установа.
Рутински санитарни прегледи на здравствениот персонал.
Редовна едукација на сите здравствени работници.
Рано откривање, изолирање и лечење на пациенти со интрахоспитална инфекција.
Доколку сериозно и редовно се применуваат овие насоки , тогаш, велат од Институтот за јавно здравје, 1/3 од интрахоспиталните инфекции може да се спречат!

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.