ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

30 ЈУЛИ – СВЕТСКИ ДЕН ПРОТИВ ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ. ВО ОПШТИНА ГЕВГЕЛИЈА ВО ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ СЕ ИДЕНТИФИКУВАНИ 3 МАЛОЛЕТНИ ЛИЦА ВО ПРИСИЛЕН БРАК И СЕКСУАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЈА. КРАТКИОТ ФИЛМ „ЈАС, ДЕТЕ“ НА КАТИЦА ЏИШЕВА ДУПАРОВА ЈА ПОДИГА СВЕСТА ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ.

Локалната комисија за борба против трговијата со луѓе и илегалната миграција при Советот на Општина Гевгелија го одбележува 30 Јули- Светскиот ден против трговијата со луѓе. За таа цел, во соработка со Домот на културата „Македонија“- Гевгелија и Драмското аматерско студио „Дон Кихот“ е снимен краток филм, по сценарио на монодрамата „Јас, дете“ од Владо Димовски, македонски автор кој пишува литература за деца. Станува збор за сценарио, во кое се прикажуваат најчестите причини и ризици кои придонесуваат за појава на трговија со луѓе, претежно деца, поради маргинализирани и дисфункционални семејства, злоупотреба на алкохол, дрога и злоупотреба на социјални мрежи.
Во филмот главната улога ја игра Aнгела Михајлова, а статисти се: Силвестер Проле, Светлана Стојковиќ, Ристе Чурлинов, Синиша Чамчиќ и Васко Трајков. Режијата е на Катица Џишева Дупарова. Сниманиот филм „Јас, дете“, главно наменет за младата популација, но и за возрасната категорија, има за цел да ја подигне свеста и да допре до сите луѓе за овој глобален проблем, со кој се соочува човештвото и ризиците кои се последица на истиот. Објавен е на официјалните веб-страна и Фејсбук-страна на Општина Гевгелија.
Во Општина Гевгелија, во последните 10 години, се идетификувани 3 малолетни лица во присилен брак и сексуална експлоатација. На територија на државата, во 2020 година се идентификувани 12 жртви, од кои 1 полнолетен маж за трудова експлоатација и 11 малолетни девојчиња за сексуална експлоатација. Филмот можете да го погледнете на
 

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.