ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ПРВО АДУЛТНО ПРСКАЊЕ ПРОТИВ КОМАРЦИ ВО ОПШТИНА ГЕВГЕЛИЈА ВО ПОНЕДЕЛНИК, 7 ЈУНИ

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во соработка со десетте општини од регионот, согласно Одлуката на Советот за развој на Југоисточниот плански регион, организира прво адултно прскање по земјен пат против комарци. На 7 јуни, 2021 година (понеделник), првото прскање по земјен пат против возрасни комарци ќе биде извршено во општините Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово, во периодот од 20:00 до 04:00 часот. Се известуваат сопствениците на пчелни семејства да преземаaт соодветни мерки за заштита, односно да ги затворат истите во најавениот временски период.
Согласно договорот и препорачаните интервали за навремено прскање против комарци oд страна на Центрите за јавно здравје за поголема ефикасност во заштитата на граѓаните од комарци, во општина Гевгелија и во останатите општини се предвидени три адултни тетирања по земјен пат, односно теристички, аеросолни дезинсекции против возрасни комарци со УЛВ метода.

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.