ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ПЕНЗИОНЕРИТЕ СО ОВИЕ РЕВИИ ЈА ЧУВААТ БОГАТАТА ФОЛКЛОРНА ТРАДИЦИЈА И ГО ЗБОГАТУВААТ КВАЛИТЕТОТ НА СВОЕТО ЖИВЕЕЊЕ,

19-та Регионална ревија на песни, музика и игри на пензионерите од шестиот, Повардарски регион во организација на Здружението на пензионери од Гевгелија се одржа вчера во Гевгелија . Во прекрасниот простор на Негорските бањи, настапија пензионерите од Гевгелија, Богданци, Дојран, Валандово, Демир Капија, Неготино, Кавадарци и Велес.
На ревијата, која поради здравствените препораки, се одржа на отворено, здруженијата на пензионери од овој регион уште еднаш го презентираат нашето богато фолклорно наследство. Оваа ревија, на која присуствуваше и градоначалникот на општина Гевгелија, Сашо Поцков, за отворена ја прогласи претседателката на Сојузот здруженија на пензионери на Македонија, Станка Трајкова:
„ Со оваа регионална ревија, рече Трајкова, заврши Регионалниот музички пензионерски карван, кој започна во Прилеп а продолжи во Гевгелија. Сето ова ќе финишира со Републичката ревија на песни, музика и игри на пензионерите, на 23 јуни во Скопје. Со ваквите дружења, истакна таа, пензионерите не само што ја чуваат богатата македонска фолклорна традиција, туку и го збогатуваат квалитетот на своето живеење.“

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.