ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ДЕНЕС Е СВЕТСКИОТ ДЕН НА НЕГОВОТО ВИСОЧЕСТВО -ТОЧАКОТ

Во 2020 година, обележана со коронавирусна пандемија, велосипедот, како и во случај на претходни разни природни катастрофи и економски кризи, уште еднаш покажа колку е прилагодливо и ефикасно транспортно средство и мора да биде неопходен дел од идните транспорти . Како и да е, одбележете го Светскиот ден на велосипедот користејќи велосипед за патување до работа, училиште, продавница, библиотека … и применете добра навика за велосипедизам во што повеќе денови од годината. Возете внимателно и почитувајте ги другите учесници во сообраќајот, според Сојузот на велосипедисти.
На седницата во април 2018 година, Генералното собрание на ООН го прогласи 3 јуни за Светски ден на велосипедот со цел да се фокусира на велосипедите во развојните стратегии и вклучување на велосипедите во меѓународните, регионалните, националните и локалните развојни политики и програми.
Резолуцијата ги истакнува придобивките од велосипедизмот како едноставен, сигурен, достапен, чист и еколошки одржлив начин на транспорт и го препознава велосипедизмот како средство за развој, креативност и социјална вклученост.обезбедување пристап до образование, здравје и спорт.

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.