ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ЧЕСТИТ 10 ЈУНИ, ДЕНОТ НА СОЦИЈАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ СОЦИЈАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ ОД ОПШТИНА ГЕВГЕЛИЈА АКТИВНО СЕ ВКЛУЧЕНИ ВО ПСИХО-СОЦИЈАЛНАТА ПОДДРШКА НА ПОЕДИНЕЦОТ И СЕМЕЈСТВОТО.

Промоцијата на социјалната работа е клучна за секоја држава, но и голем императив за социјалните работници. Преку вклучувањето на социјалните работници во различни подрачја на делување се овозможува навремено идентификување на социјалните потреби и проблеми на граѓаните, нивна социјална превенција, заштита на човековите права, како и развивање на нивните потенцијали за активно вклучување во подобрување на квалитетот на живот,
Исто така, имајќи го во предвид предизвикот со кој се соочува светот,поради Ковид-19, мора да укажеме на неколку важни работи:
Социјалната работа како помагателна професија игра многу важна улога во справувањето со последиците од епидемијата на коронавирусот.
Социјалните работници од општина Гевгелија, како впрочем и од цела Македонија, треба да имаат советодавната, емоционалната и психо-социјална поддршка на поединецот и неговото семејство за зачувување на благосостојбата во време на криза, што е една од нивните главни задачи.
Стравот, вознемиреноста и стресот стануваат секојдневие и тие треба да им помогнат на клиентите да се справат со овие чувства.
Истовремено, социјалните работници активно се вклучени, во содејство со општинските органи, во непосредната практична помош на најранливите и најзасегнати граѓани. Се лоцираат, заедно со општина Гевгелија поединците и семејствата кои живеат сами, или се во (само)изолација. Се идентификуваат постарите лица и лица со физичка попреченост на кои им е потребна секојдневна логистичка помош.

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.