Тел: +389076437227 
24 Aug, 2019
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Христово Вознесение е и Патронен празник на градот Гевгелија. Повод за преземање на христијанскиот празник „Свети Спас“ за патрон на Гевгелија е токму и називот на најстарата црква, воедно и манастир во Гевгелија – „Свети Спас„…
Првата чета што организирано дејствуувала во духот на Внатрешната македонска организација во Гевгелија, Дојранско и Ениџевардарско била формирана во октомври 1897 година со согласност на Аргир Манасиев и броела 10 до 12 души. Парични средства за…
Оваа година се навршуваат точно шеесет години од времето кога, во далечната 1959 година, на фасадата на зградата во центарот на Гевгелија, во која се наоѓаше Самопослугата на трговското претпријатие „Солун“ беше изработен сликарски мурал со…
Тутунот е една од ретките земјоделски култури којашто бара внимание во текот на целата година, токму затоа и толку вреди и е наречен уште и жолто злато. Гевгелија, а особено околината, била позната и по производство…
Извесен дел од од граѓаните на Гевгелија по заминувањето на Бугарите избегале по планинината, особено оние кои живееле во близина на железничката станица бидејќи при повлекувањето на околу 400.000 германски војници по железничката линија со своите…