Тел: +389076437227 
22 Sep, 2019
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Ljubco Aleksovski

Ljubco Aleksovski

Sunday, 22 September 2019 13:11
На денешен ден, пред 80 години во Михару, Фукушима , е родена Jунко Табеи, првата жена што го освои највисокиот врв на светот – Монт Еверест, во 1975 година. Табеи започна да планинари на 10-годишна возраст,…
Sunday, 22 September 2019 11:04
Утре, понеделник, на 23 септември, во 02, 50 часот, астрономски започнува есента.Жолто-златното време од годината. Тоа се двете неразделни бои кои недвосмислено асоцираат на есента, годишно време кога природата полека умира. Велат дека есента ја нарушува…
Sunday, 22 September 2019 10:30
Со велосипедското дефиле што се одржа денеска низ главните сообраќајници во градот, во кое учествуваа деца и граѓани од различна возраст, во Општина Гевгелија заврши одбележувањето на традиционалната „Европска недела на мобилност 2019“. Дефилето што тргна…
Saturday, 21 September 2019 09:23
Светскиот ден на борба против Алцхајмеровата болест – 21 септември се одбележува по иницијатива на СЗО од 1994 година со цел да се подигне свеста за ова заболување, кое се шири и зема се поголем замав…
Saturday, 21 September 2019 09:15
Вангел Срнаков и Никола Бутров, ликовни уметници од Гевгелија, се дел од над 60 уметници од Македонија, застапени на групната изложба Мултикултурна група на уметници на Република Македонија, во македонската амбасада во Вашингтон. На отворањето нa…
Saturday, 21 September 2019 07:39
Нашево поднебје е исклучително богато со македонски народни носии од различни етнографски целини. Грижата за нивно зачувување и презентација е различна, но се чини најголем интерес за афирмација на народните носии покажуваат ансамблите, културно-уметничките друштва и…
Saturday, 21 September 2019 07:30
Рождество на Пресвета Богородица (познат и како Мала Богородица) е еден од најголемите празници на Православната Црква. Црквата го востановила овој празник поради посебното значење што го има пресвета Богородица, па во врска со тоа и…
Friday, 20 September 2019 17:19
„Европска недела на мобилност” која општина Гевгелија традиционално ја спроведува заедно со Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата и Полициската станица од Гевгелија продолжи и денеска. Учениците од првите одделенија од основните училишта „Владо…
Friday, 20 September 2019 14:32
Денес, во Централната градинка „Детска радост“ се спроведе обука за вработените во детските градинки од општина Гевгелија на тема „Обука за ран детски развој и учење. На оваа еднодневна обука, вработените имаа можност да проследат три…
Friday, 20 September 2019 14:18
Во тек е „потрагата“ по најстариот жител на општина Гевгелија. Здружението на пензионери од Гевгелија во изминатиот период испрати барање до сите месни заедници на сите населени места во општината во кое од нив се бара…