Тел: +389076437227 
21 Jan, 2020
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Вести

АНСАМБЛОТ „БОЈМИЈА“НАСТАПИ НА ФЕСТИВАЛ ВО УНГАРИЈА

Ансамблот „Бојмија“ на 6 август настапи на престижниот меѓународен фолклорен фестивал во градот Ѓенѓеш во Република Унгарија. На овој собир пред илјадната публика играорците од овој ансамбл се претставија со игрите „Егејски игри“, „Повардарие“, „Копачија“ и „Малешевка“, додека вокалниот состав при ансамблот ги изведе песните „Мори чупи Костурчанки“, „Митра мома поповата“ и „Босо моме“.членовите на „Бојмија“ уштре еднаш имаа можност да го презентираат македонскиот фолклор и обичаи, како и достојно да ја промовираат Општина Гевгелија и Република С.Македонија. На наведениот фестивал учествуваат групи од Куба, Кина, Португалија, Турција, Италија, Македонија и неколку групи од Унгарија. Инаку, фестивалот е под покровителство на меѓународната организација за фолклор CIOFF.
Read 307 times