Според Аристотел, светот бил заснован на пет елементи – земја, оган, вода, воздух и етер. Кулинарскиот професор Јоргос Палисидис сега го создаде она што тој го нарекува „аристотелско мени“, базирано на храна и состојки од северна Грција, родното место на големиот филозоф.
Кулинарскиот професор има за цел да ја донесе исхраната на древните народи на нашата трпеза, главно како добра основа за здрава исхрана.
Во текот на изминатите три години, десет хотели и седум ресторани во живописната област Халкидики го сервираа Аристотеловото мени.
„Во четирите елементи според теоријата на Емпидокле- земјата, водата, огнот и воздухот, Аристотел го додаде етерот, петтиот елемент, за да го опише нероденото, неуништливото, непроменливото, она што ги комбинира сите во една супстанција“, вели Палисидис
„Во исто време, големиот грчки филозоф посочува на основните вкусови, солено, кисело, слатко и горчливо , со препораки за комбинирање на најмалку два од нив истовремено, со цел кулминација на вкусот, и едно поинакво искуство.
„Ова искуство подоцна беше утврдено од Јапонците со зборот„ умами “(што може да се преведе како„ пријатен деликатесен вкус “) за да опише интензитет на вкус сличен на оној што се наоѓа во храната како кај говедското, шафранот, џигерот, кардамонот, јагнешкото , печурките и тартуфите “, продолжува Палисидис.
Акцентот во новата диета е даден на петтиот елемент, етерот. Во соработка со Здружението на хотели Халкидики, гостите беа поканети да уживаат во четирите елементи на природата (оган, преку локална гастрономија; воздух, преку посети на места со прекрасен поглед; вода, преку морска храна; и земја, преку вино, ципура и маслиново масло).
Следниот чекор беше да се открие петтиот елемент, мистеријата што секој посетител е поканет да ја открие од неговата посета на античка Стагеира, родното место на филозофот и паркот Аристотел.
Врз основа на тоа, масата за вечера содржи пет глинени тегли, наместо садови, затоа што старите Грци готвеа во глинени садови.
Секој од елементите на природата, опишан од Аристотел, бил претставен со основни состојки. На пример, воздухот бил претставен со птица; земјата со вино произведено од лозјето; водата со морска вода; оганот со елементот на што се готви морската храна и етерот со вкус што произлегува од сушено овошје, мед, билки, вино и пезим.
Соодветните јадења, сервирани во рестораните на Халкидики, привлекоа голем интерес кај посетителите. Сопствениците на хотели и ресторани со ентузијазам го поздравија аристотелското мени, бидејќи лесно се подготвуваат и вклучуваат локални, свежи состојки карактеристични за регионот.
„Аристотелското мени е идеален нутриционистички предлог за секого, бидејќи ги комбинира карактеристиките на медитеранската исхрана – храна богата со растителни влакна, пробиотици, антиоксиданси и, храна што се консумира сурова како маслинки и која лесно се подготвува, “, вели Палисидис.