ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

СВЕТСКИ ДЕН НА МУЗИКАТА-21 ЈУНИ

Повеќето од нас имаат вродено разбирање за музиката. Дури и ако не можеме да свириме на некој инструмент, па дури и да пееме, некако, можеме да се поврземе со ритмите и мелодиите.Велат, дури и растенијата ја разбираат музиката. Дали знаевте дека тие имаат тенденција да растат побрзо ако им пуштите класична музика?
 
Светскиот ден на музиката или Fête de la Musique, кој се слави секој 21 јуни, првпат започна да се прославува во Франција, но денес ја истакнува универзалната привлечност на музиката. Светскиот ден на музиката е исто така можност за музичарите да се поврзат со својата публика на социјалните мрежи.
 
Од најстариот музички инструмент во светот – неандерталската флејта, направена од неандерталците пред 50.000 години – до денешните електронски инструменти, музиката стана значаен дел од нашиот секојдневен живот. Освен што е пријатна за слушање, музиката е форма на изразување – вистинската мелодија резонира со чувства подобро отколку зборовите, а музиката ги надминува границите. Токму тоа има за цел Светскиот ден на музиката – зближување на луѓето и кршење на бариерите и границите преку музиката.

УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ

Текстовите, фотографиите и останатите материјали што ги објавува tvnova12.mk се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.