ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ПРЕКУ МЕТЕРЕОЛОШКА КУЌИЧКА СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ОД „ЈОСИФ ЈОСИФОВСКИ“ ЈА ДОПОЛНУВААТ СЛИКАТА ЗА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА НА ЗЕМЈИНАТА ТОПКА.

 Преку светската научна и образовна GLOBE-програма, во дворот на СОУ „Јосиф Јосифовски“- Гевгелија е поставена метеоролошка куќичка со потреби инструменти, со чија помош учениците средношколци прават секојдневни мерења од областа Атмосфера. И тоа, за мерење на: моменталната температура на воздухот, минималната и максималната температура во текот на едно деноноќие, влажноста на воздухот, атмосферскиот притисок и врнежите. 

Се набљудува небото и се забележуваат видовите облаци и кондензацијата. Преку директните мерења и внесувањето податоци во ГЛОБЕ- серверот, учениците во СОУ „Јосиф Јосифовски“- Гевгелија преку нивните локални откритија, заедни со други ученици и научници од целиот свет, ја дополнуваат сликата за животната средина на земјината топка. Координатор на проектот е професорката Марија Танева, додека пак професорите Сашко Колев, Зорица Лешевска и Снешка Аризанова секој од својата област заедно со учениците има задача секојдневно да врши мерења и испитувања.


 Globe е светска научна и образовна програма која ја координира работата на учениците, наставниците и научниците со цел да се проучува и разбере глобалната животна средина. Програмата претставува меѓународно партнерство, во кое се инволвирани земји од целиот свет, а ја води Владата на САД преку партнерства со други земји. СОУ„Јосиф Јосифовски“ – Гевгелија е ГЛОБЕ училиште и учениците со своите ментори реализираат истражувања и мерења од повеќе области интегрирани во оваа прграма. Оваа програмата е иницирана во 1994 година од страна на американскиот потпредседател Ал Гор и официјално отпочна на 22 април, 1995 година, на 25- годишнината на Денот на Земјата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *