ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

11 ОКТОМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА ДЕВОЈЧИЊАТА.ЕДНА ОД ЧЕТИРИ ДЕВОЈКИ СЕ МАЖИ ПРЕД ДА НАПОЛНИ 18 ГОДИНИ!

Светскиот ден на девојчињата е меѓународен празник прогласен од Обединетите нации. Првиот ден на девојките беше одбележен на 11.10.2012 година, и означуваше подигање на свеста за родовата нееднаквост со која се соочуваат девојчињата ширум светот врз основа на нивниот пол. Оваа нееднаквост опфаќа области како што се правото на образование / пристап до образование, исхрана, законски права, медицинска нега и заштита од дискриминација, насилство врз жени и неслободни детски бракови.
Повеќе од 62 милиони девојчиња ширум светот немаат пристап до образование. Во светски рамки и колективно, девојчињата на возраст од 5 до 14 години трошат над 160 милиони часови повеќе за домашни работи отколку момчињата на иста возраст. На глобално ниво, една од четири девојчиња се мажи пред да наполни 18 години. На 11 октомври 2016 година, Ема Вотсон, амбасадорка на добра волја на Обединетите нации, ги повика земјите и семејствата ширум светот да го спречат бракот кај децата. Многу девојки ширум светот се жртви на сексуално насилство, а сторителите честопати остануваат неказнети.
May be an image of child and outdoors
 
 
 
 

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.