ТВ НОВА 12

Вести во Гевгелија и пошироко

ПРЕД 148 ГОДИНИ, ВО 1873-ТА, ОД СОЛУН ЗА СКОПЈЕ ТРГНАЛ ПРВИОТ ВОЗ.

Првиот воз во Македонија тргнал по нецел половина век од пуштањето на првата железница во светот. Тоа се случило на денешен ден, 9 јули 1873 година, кога е пуштен во сообраќај првиот воз меѓу Сoлун и ССкопје.
Најпрво, во 1872 година,на 6 јуни, била изградена делницата од Солун до Миравци, а на 9 јануари 1873 се изгради и делницата од Миравци до Криволак.
Први железни вагони на шини се употребувале уште во 16 век во Германија и во Англија за превоз на ископана руда, а влечени од коњи. Англискиот инженер Џорџ Стивенсон (1781-1848) ја измислил првата парна локомотива во 1814 година, која имала моќ со брзина на пешак да влече неколку рударски вагони.
Првата јавна железница во светот е отворена на 27 септември 1825 помеѓу градовите Стоктон и Дарлингтон во Англија.
По пуштањето на првата јавна железница во Македонија помеѓу Скопје и Солун, во 1888 година се спојува вардарската со моравската железница.
На долната слика ја гледате првата локомотива која во 1944 година, по ослободувањето, во декември месец е снимена на железничката станица во Гевгелија.

Бесплатно преземање е дозволено со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на tvnova12.mk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.